Aberfeldy
Zaplanowana po raz pierwszy w 1896 roku przez synów Johna Dewara, Dewar’s Aberfeldy Distillery jest jedyną destylarnią szkockiej whisky zbudowaną przez rodzinę Dewarów. Dewar’s była już marką blended whisky odnoszącą duże sukcesy, słynącą ze swojej jakości, a firma potrzebowała więcej whisky single malt do wykorzystania w swojej mieszance.
Aberfeldy
Na decyzję Tommy’ego i Johna Alexandra Dewarów o budowie destylarni whisky w sercu Highland Perthshire, na obrzeżach wioski Aberfeldy, złożyło się wiele powodów.
Obecność wspaniałego naturalnego źródła wody w The Pitilie Burn (lub małej rzece), która przepływa obok destylarni do rzeki Tay, niewątpliwie miała duży wpływ na tę decyzję. Bogate w złoto wody Burn są do dziś wykorzystywane do produkcji whisky Aberfeldy.
Do pobliskiego Perth można było także dojechać pociągiem, którym można było dowieźć paliwo i jęczmień do destylarni oraz zwrócić gotowy produkt do wymieszania i butelkowania. Dzięki temu proces wprowadzania whisky na rynek był bardzo wydajny. Linia nie jest już czynna, ale na miejscu pozostaje parowóz z beczkami z whisky.