Artur Marcula
Podczas studiowania italianistyki realizował swoją pasję do włoskiej kultury zajmując się m.in. importem win od uznanych producentów z Półwyspu Apenińskiego oraz innych krajów europejskich dla grupy luksusowych hoteli oraz restauracji. Absolwent WSET3, od początku zafascynowany winami z segmentu premium.
Szczególnie bliskie są mu szampany oraz wina z Burgundii, a także wina naturalne i biodynamiczne. Zwiedził prawie całą winiarską Europę, zarówno niedostępne burgundzkie piwnice, jak i wielkie domy szampańskie.
Pracując od lat z najlepszymi restauracjami w całej Polsce bardzo dobrze poznał branżę i rynek HoReCa. Posiadane doświadczenie i wiedzę wykorzystał broniąc pracę dyplomową w zakresie analizy marketingu „fine wine” na Akademii Leona Koźmińskiego. W swojej pracy skupia się na łączeniu tradycyjnego świata win z nowoczesnym marketingiem oraz zgłębia tajniki inwestowania w wino.
Artur w Wine Avenue pełni rolę in-house sommeliera, przygotowuje do portfolio selekcję win premium oraz dobiera wina do aukcji win kolekcjonerskich w DESA Unicum. Prowadzi degustacje i szkolenia w najlepszych restauracjach w całej Polsce. Doradza przy food&wine pairingu, układaniu kart win oraz opiekuje się piwniczkami miłośników win.